Guido en Natascha op Wereldreis

Auckland, the Old Russel Road, Waitomo, Rotorura en Napier

Oftewel, de eerste week Nieuw Zeeland....

Het is weer even schakelen, na een weekje 'vakantie in Fiji'. Het voelt een beetje alsof we opnieuw op reis zijn en we moeten ons echt weer even inlezen. Wat gaan we hier ook ook alweer doen? Wat zijn de highlights, oftewel wat gaan we hier doen en wanneer? We zullen het wel zien de komende weken.... inmiddels is het reizen namelijk een way-of-life geworden. Dank jullie wel trouwens voor de reacties op de foto van depossum. Dat was onze eerste dag in NZ en dus hadden we er nog niets over gelezen ... inmiddels hebben we hier van velen gehoord dat het een plaag is van 70 miljoen possums die maar liefs 21.000 ton vegetatie per dag uit de bossen van NZ eten ... Daarom worden ze op grote schaal afgemaakt, maar het is dweilen met de kraan open. Deze possum is eind negentiende eeuw voor de bonthandel en de jachtsport vanuit Australie meegenomen en heeft hier in NZ geen natuurlijke vijanden. Uitroeien lijkt dus bijna onmogelijk.

Na terugkomst in Auckland (vanuit Fiji)de Camper opgehaald en via de supermarkt op weg naar het eerste holidaypark. Toch wel even wennen om met zo'n camper van 7 meter meteen de spits in Auckland door te moeten... Maar we komen heelhuids en zonder deuken aan en dus kunnen we voor het eerst sinds weken weer zelf koken, heerlijk!

Voordat we echt op weg gaan met de Camper eerst maar eens in Auckland proberen voetbal te kijken en nee, niet zomaar voetbal, maar de EK!. Dat blijkt niet zo makkelijk te zijn als het klinkt...... 12 kroegen afgelopen en uiteindelijk blijkt dat 1 hotelbar het zal uitzenden en dus om 5 uur op (de wedstrijd wordt hier om 06.45 uur uitgezonden), de bus zoeken die me van de campingsite naar het centrum kan brengen (en ja, Natas bleef nog even liggen....). Na een korte zoektocht de eerste bus gepakt met de eerste mensen die naar het werk gaan (en ik besefte mij hoe heerlijk het is dat die routine nog maanden ver weg ligt....) en op zoek naar de kroeg. Vijf minuten voor het begin kwam ik de kroeg binnen waar nog 4 Nieuw Zeelanders van Nederlandse origine (en dus ook in het Oranje) bleken te zijn, naast zo'n 30 Neutrale supporters. De wedstrijd was uiteraard te gek: wie had kunnen dromen dat we met 3-0 van Italie zouden winnen (en op deze wijze!). Met een grote glimlach op mijn gezicht kwam ik dan ook terug bij de camper en konden we beginnen aan onze eerste echte etappe met de camper, de Old Russel road!

Dit is een weg in het noorden van het Noorder eiland die bijna geheel langs de kust loopt. Prachtige baaitjes worden afgewisseld met stukken bush en stukken weiland. Een prima manier om een beetje te wennen aan onze campervan en ondertussen te genieten van het mooie uitzicht. Om een uur of vier waren we het rijden wel zat en hebben we de camper geparkeerd aan het strand! Tsjaa, dat is het grote voordeel van een camper, je kunt het ding zo ongeveer overal parkeren en je hebt alles bij je, dus.... Heerlijk even de tafels en stoelen buiten gezet en genoten van een NZ wijntje in de namiddagzon. Totdat bleek dat Sand Flies niet voor niets deze naam hadden en dit strandje vol bleek te zitten met deze kleine, vriendelijk ogende beestjes. Vanuit het verleden (Bolivia) weten wij nog hoe vervelend deze beestjes kunnen zijn en nadat we de eerste bultjes ontdekt hadden, zijn we maar naar binnen gevlucht. Inderdaad jeuken deze bultjes nog een dag of 5 en letten we de komende periode iets meer op of we deze vriendelijke vliegjes zien voordat we parkeren...

De dag erna meteen door naar Waitomo, een plaats waar prachtige limestone grotten zijn. Op deze plek kun je echt kiezen uit duizend en een verschillende manieren om de grotten te bezichtigen. Nieuw Zeelanders zijn gek op allerlei adventure sports, dus je kunt in de grotten abseilen, raften, zwemmen etc.etc. Een bonus van deze grotten is dat ze vol zitten met allerlei glowworms, een larfje van een of andere mot die zich als larve helemaal vol moet eten (en van dat eten 98 % omzet in licht, Philips eat your heart out!) om als volwassene drie dagen te leven (maar dus niet meer te kunnen eten), dan te paren, eitjes te leggen en vervolgens te sterven.... Ja, zo wordt het wel heel duidelijk dat we alleen maar op deze aarde zijn om te zorgen dat de soort overleeft....

Je daalt af in een grot waardoor een riviertje stroomt, om vervolgens te kruipen, te zwemmen, op een binnenband door de grot te dobberen (ze noemen het black water rafting, maar die naam is schromelijk overdreven) en naar veel, heel veel glowworms te kijken (wel echt heel gaaf, alle lampjes uit en deze beestjes verlichten toch enigszins de grotten).

Oke, glowworms gezien en nu naar Rotorura! Rotorura is een plaats waar alle geothermische activiteit van Nieuw Zeeland zeer duidelijk wordt. Mocht je nog geen idee hebben dat Nieuw-Zeeland op een breuklijn ligt, dan weet je het zodra je Rotorura binnenrijdt. Overal zie je warmwaterbronnen, je ruikt de zwavel alsof je Dante's Inferno binnen komt, en als je goed kijkt kun je geysers en mudpools zien. Zelfs al je vanaf de camping naar de bakker loopt, loop je langs een aantal warmwaterbronnen bij mensen in de achtertuin, of komt er stomend (naar zwavel stinkend) water uit de putdeksels....

Hier kun je naar thermaal baden (heerlijk, baden vanaf 39-42 graden met allerlei mineralen gevold door allerlei verschillende massages, het leven is rot...), geysers kijken, maar ook blijkt dit een van de plaatsen te zijn waar je nog heel veel kunt leren over de Maoricultuur. Tijdens een rondleiding van een dag ga je langs allerlei historische plaatsen, Maori ontmoetingshuizen, eet je een Hangi (voedsel dat gestoomd wordt boven 1 van die natuurlijke stoomplaatsen in een soort vanhouten doos boven een gat waaruit stoom komt) en zie je veel van de omgeving waarin veel van die historische verhalen zich hebben afgepeeld. Na Paaseiland en Fiji krijgen we zolangzamerhand enig besef van de historie van de verschillende Polynesische volkeren, erg gaaf!

En deze trip bleek ook nog een bonus te hebben, want... de vrouw van de Maori die eigenaar was van dit bureautje die de trip organiseerde, bleek van Nederlandse afkomst en....we konden voetbal bij hen thuis kijken! We hadden al flink rondgekeken en gevraagd maar in Roturoa werd het niet live in de pubs of hotels uitgezonden....dus dit kwam als een geschenk uit de hemel!

Om 06.45 uur dus maar aangebeld en we werden ontvangen door een zeer vrolijke Ria ( hoe Nederlands kan het!) in een ochtendjas. We werden echt geweldig gastvrij ontvangen en konden op de bank plaats nemen om van Nederland-Frankrijk te genieten! We werden ondertussen nog getrakteerd op Hollandse pannekoeken en zaten samen met hen op de bank (wij in het Oranje en zij met sloffen aan in de vorm van klompen, voor deze gelegenheid) om Nederland met 4-1 van Frankrijk te zien winnen. Wat een ochtend, de wedstrijd was te gek, maar wij zullen deze wedstrijd ook nooit meer vergeten door de gastvrijheid en vriendelijkheid van Ria en Sunny!

Tijdens de laatste ochtend hier heb ik nog een klein gedeelte van de werkelijk geweldige mountainbike tracks van Rotorura mogen fietsen (echt MTB-en zoals het bedoeld is, prachtig single tracks door bossen, beekjes, veel hoogteverschillen en zeer veel verschillende technische stukken). Ze hebben hier allerlei tracks van verschillende zwaarte uitgezet en in 2006 zijn hier de wereldkampioenschappen gefietst, echt SUPER!

Gisterenavond zijn we aangekomen in Napier, een plaatsje in Hawkes Bay, jawel de wijnstreek van Nieuw Zeeland. In IJmuiden kochten we in de haven, direct bij de importeur altijd al een heerlijke Nieuw Zeelandse wijn, de Sauvignon Blanc van Sileni! Nu konden we dan eindelijk eens langs bij de makers van deze heerlijke wijn. Nadat we in Zuid-Amerika al allerlei Bodega's hadden bezocht, besloten we de rondleiding maar te skippen en meteen over te gaan naar het proeven. Naast de wijn de we al kenden hebben ze ook nog een heerlijke Pinot Noir en zelfs een lekkere Merlot (in 2007 de prijs gewonnen voor de beste Merlot van Nieuw Zeeland!). Jullie begrijpen het al, we hebben flink ingekocht en de camper ligt wat dichter bij de grond, zodat we in Nieuw Zeeland niet meer hoeven na te denken over welke wijn we gaan drinken....

Napier is trouwens een prachtig stadje! Nadat in 1930 de stad met de grond was gelijkgemaakt door een aardbeving (en de omgeving met zo'n twee meter werd opgehoogd in het gehele proces, waardoor een stadsuitbereiding mogelijk werd...) is de stad in de toen trendy art deco stijl opgebouwd. Overal vindt je prachtige voorbeelden van deze bouwstijl en het is onmogelijk om dit te missen!

We hebben de camper zojuist in de buurt geparkeerden morgen gaan we op weg naar een nationaal park om een van de mooiste wandelingen van Nieuw-Zeeland te gaan doen, de Tongariro crossing!

Reacties

Reacties

Marieke

Ik zal kort maar krachtig zijn: geweldig!
Guido..Ik volg je op de hielen in het EK poultje op Hyves! ;-) Nederland overtreft mijn verwachtingen & Rusland valt licht tegen helaas.. Gaan jullie morgen weer vroeg op? Wij zitten vanavond voor de buis Nederland-Roemenië te kijken & daarvoor heb ik mn eerste Roda training! =-)
Veel plezier nog!!!

Rien

wat een heerlijk avontuurlijk leven hebben jullie momenteel. En ook educatief. Neemt niemand je meer af. Wat een geweldige beslissing om deze reis te gaan maken.

Geniet van de diverse NZ wijnen EN het nederlands elftal.

johan&cisca

Guido en Natascha,
Ook deze keer weer een spannend verhaal. Het leuke er van is dat het lijkt alsof we bij jullie in de camper zitten, achter op de mountainbike, of mee zwemmen in een ondergrondse rivier. Inderdaad dat is avontuur ten top. Gelukkig te vernemen dat jullie tot op heden gevrijwaard zijn gebleven van ongelukken. Niet te verwarren met ongemakken. We're keep watching you.
Groeten uit Didam.

Erwin

Hallo Guido en Natascha,

Ik lees met veel plezier jullie verhalen. Helemaal top.
Blijf lekker genieten met zijn tweeën van dit mooie avontuur en van de wijntjes.

Groeten, Erwin

hans en elly

Hoi Guido en Natascha

Erg avontuurlijk allemaal blijf vooral goed uitkijken en genieten.

Liefs

Tinie van der Aar

Hoi Guido en Natascha.Na een paar daagjes in het mooie plaatsje Zelhem met een prachtige sleurhut rond trekkende weer thuis aangekomen,snel achter de computer en ja weer een prachtig verslag.Het is als of ik om een hoekje mee kijken kan,ik geniet er iedere keer weer van.Lieve groetjes van Tinie.

Frans en Ria

Hoewel ik veel tijd schijn te hebben toch weinig achter de computer maar dan gauw op zoek naar de verhalen en ja hoor ze zijn er weer, erg leuk om nog steeds jullie zo te volgen. We hebben niet in de gaten dat de tijd zo snel gaat ben wel benieuwd naar de foto's van jullie in Oranje en dan zo vroeg !
veel plezier maar weer
Groet Opa

Peter Bos

Met deze reisverslagen heb je gelijk goud in handen bij terugkomst in NL: Lonely Planet is uit en de Vanderaargids is helemaal HOT!!! Kun je van de opbrengsten nog een reisje boeken...
Hier was alles een paar weken ORANJE, maar sinds een paar dagen is deze kleur not done en loopt iedereen met t koppie naar benee.. Ik zal ze vragen om jullie site te bezoeken: dat vrolijkt de boel goed op!

Groetjes en genietzsche,
Peter

Nynke

hee jongens!

mooi he, Nieuw Zeeland?! en de mensen zo vriendelijk he. Ben benieuwd hoe jullie de tongariro crossing vonden.... hier iets minder spectaculair, naar oerol geweest ( zoo gaaf! echt super leuk) en een hond die elk moment kan jongen....
liefs Nynke

Marieke

Hej! Gave pinguin foto's zeg!! Na een Paaseiland-achtergrond hebben wij nu een Nieuw Zeelands uitzicht op ons computerbeelscherm. Tijdens het werken in Word is het echt de moeite waard om even op het minnetje rechtsboven te klikken ;-)

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!